21-08-2016

Over stok og sten

Vi er jo efterhånden ikke med til så meget forskelligt mere – men i går var vi til fåredag i Hedeland.

Der var fremvisning af får og geder, hyrdehunde, fåreklipning, malkning af geder samt salgsboder fulde af varer af uld og pelsskind - og ikke at forglemme dejlige dufte af får og geder !

Hyrdehundeopvisningen skulle lige til at starte – og sikken en opvisning det skulle blive !

Der var en indhegning med 7 får og en border - der skulle vise sine evner - samt en fårehyrde. Fårehyrden og hunden viste nogle indledende kommandoer, og fårene flytter sig lidt rundt.

Så begynder hyrden en længere forklaring omkring border collie racen, imens hunden nedstirrer fårene. Hunden får mere eller mindre ubemærket flyttet fårene hen i et hjørne uden at hyrden tager notits heraf, og pludselig springer et af fårene ud af indhegningen, og resten er ikke sene til at følge efter.

Fårehyrden tale videre i et par sekunder, mens publikum mere eller mindre måbende kikker på, peger og råber.

Endelig bliver hyrden klar over ”skaden” og sender roligt hunden ud efter fårene. Hunden indhenter fårene og vender flokken, men nu er panikken ved at bryde ud, da hunden fortsætter med at jage fårene forbi indhegningen og ud af syne bag salgsboder og biler.

Ny ung border kommer på banen, mens den gamle dækkes af – hvilket sker lige i den rute, hvor fårene skal løbe tilbage – hvilket hyrden først indser senere.

Ny hund, hyrden og hjælpere forsvinder også ud af publikums synsvidde, men lidt efter kommer fårene så i nogenlunde orden retur, men så opdager hyrden sin afdækningsfejl og fægter med arme og ben for at få mennesker, børn og hunde af banen, for fårene ændrer returbane, da de opdager den afdækkede hund.

Fårene løber tæt på publikum, uden om indhegningen og fortsætter i fuld fart ind i Hedeland – og er igen ude af syne – indtil de kan ses løbende i fuld fart over stok og sten længere ud i Hedeland – og selv hyrden er vist her ved at opgive sine får, men den unge border sendes ud igen.

Efter nogle nervepirrende minutter kommer fåreflokken retur med borderen som bagtrop  -  herefter får hyrden og medhjælpere med lidt behændighed de efterhånden udmattede får tilbage i folden. Herefter klapper publikum begejstret - af lettelse !

Hyrden erklærede herefter opvisningen for afsluttet, da fårene var helt udmattede, mens den unge border blot var klar til en tur mere !